Veel Gestelde Vragen

achtergrond informatie e scooters bij Rayci

Je denkt erover om een elektrische scooter te kopen. De scooter moet bij jou passen. En bij waar je de scooter voor gaat gebruiken. Duidelijke informatie over de scooter is dan belangrijk. Die informatie lees je hier. In makkelijke taal. Om de voor jou beste keuze te maken. Dat is alvast een eerste stap. Natuurlijk ben je bij ons ook altijd van harte welkom om de scooters te komen bekijken en te ervaren.

Assortiment

Bij Rayci hebben wij een breed assortiment aan scooters. Van de kleine scooter die mee kan op vakantie tot een grote robuuste scooter waar dagelijks veel kilometers gemaakt mee worden. Ook alle mogelijke accessoires kun je bij ons krijgen. Staat het niet op onze website wat je zoekt? Vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden! Tevens zijn wij erkend dealer van Niu en Supersoco. Toonaangevende merken op het gebied van elektrisch scooter rijden. Volop keuze bij ons!

Service en onderhoud

Wij van Rayci hebben ons gespecialiseerd in elektrische scooters. Service en onderhoud aan een elektrische scooter is andere koek dan aan een benzine scooter. De meeste fietsenmakers en brommerzaken beschikken niet over de juiste kennis en gereedschappen. Wij hebben veel ervaring met reparatie en onderhoud van elektrische scooters, doordat wij ze ook verhuren en deze scooters intensief gebruikt worden.

Onze werkplaats

Wij beschikken over een moderne werkplaats waarin wij elektrische scooters hun reguliere onderhoudsbeurten kunne geven, garanties kunnen afhandelen en alle voorkomende panne kunnen oplossen.

Hoe werkt een elektrische scooter?

Bij een elektrische scooter is de benzinemotor vervangen door een elektromotor. Je hoeft dus niet te tanken. De scooter zet je aan de lader. In een gewoon stopcontact, zoals iedereen die thuis heeft. Gemakkelijk en ook nog eens spotgoedkoop; je betaalt ongeveer 50 cent per 100 kilometer. Opladen kost wel meer tijd (3-8 uur) dan een tankbeurt. Dat is een kwestie van wennen. Laad je de elektrische scooter ’s nachts op? Dan is die ’s ochtends weer klaar voor gebruik.

Verder heeft een elektrische scooter veel minder onderhoud nodig. omdat er minder bewegelijke en afhankelijke onderdelen in een elektromotor zitten dan een benzinemotor. Optrekken met een elektrische scooter gaat ook veel sneller vergeleken met een benzine exemplaar. Dit komt omdat je direct over alle motorkracht kunt beschikken. Ook de remweg van een elektrische scooter is korter. Kortom alleen maar voordelen!

Watt, volt/ampère en soort batterij

De kracht van de motor wordt in Watt uitgedrukt. Hoe hoger het aantal Watts (de Wattage), hoe krachtiger de motor. Voor normale omstandigheden heb je aan een 1000 Watt motor al voldoende. Kies je voor een scooter met meer Watts? Dan zit deze sneller op topsnelheid. En is die eerder bovenop een heuvel. Het aantal Watt kun je dus wel wat vergelijken met het aantal PK’s van een auto of motor.

Niet alleen de motor is belangrijk ook de manier waarop de motor en de batterij met elkaar samenwerken en communiceren zorgt voor de prestaties.

Volt en Ampère zie je terug op de accu. De accu geeft aan hoe lang je met de scooter kunt rijden maar ook welk vermogen het kan leveren aan de motor. Dat is de afstand die je met 1 accu kunt afleggen wordt ook wel ‘actieradius’ genoemd. Actieradius is afhankelijk van verschillende omstandigheden. Zoals het gewicht van de bestuurder en zijn bagage, het weer en het wegdek. Ook de wijze waarop je met je batterij omgaat (hoe vaak en hoeveel opladen) kan de actieradius en levensduur beïnvloeden. Bij aanschaf van je scooter zullen wij je daarin adviseren en de aanbevolen fabrieksinstructie overhandigen.

Snor of bromfiets

Elektrische scooters zijn er in 2 soorten. Het verschil zit hem in de plaats op de weg. Op een snorfiets mag je op het fietspad met helm. Je herkent een snorfiets aan de blauwe kentekenplaat. En omdat de snorfiets maximaal 25km per uur gaat, rijd je ermee op het fietspad. Dat is voor een bromfiets anders. Allereerst moet je op en bromfiets een helm dragen. De bromfiets heeft een gele kentekenplaat. En omdat deze tot maximaal 45 km per uur mag, moet je ermee op de rijbaan rijden. Voor zowel de snorfiets als de bromfiets moet je een verzekering sluiten. Bij een nieuw model mag je bij ons altijd kiezen voor een snor- of bromvariant.

Een snorfiets of bromfiets? De verschillen
Hieronder zie je de 2 soorten elektrische scooters die er zijn: de snorfiets en de bromfiets.
We hebben de verschillen voor je naast elkaar gezet.

SnorfietsBromfiets
Je hoeft geen helm te dragen tot 31-12-2022
vanaf 1 januari 2023 een lichtgewicht helm!
Je moet een helm dragen
Rijdt maximaal 25 km per uurRijdt maximaal 45 km per uur
Je rijdt op het fietspadJe rijdt op de rijbaan
Heeft een blauw kentekenHeeft een geel kenteken

Let op: voor zowel de snorfiets als de bromfiets moet je een verzekering sluiten.
Bij een nieuw model mag je bij Rayci (bijna) altijd kiezen voor een snorfiets of bromfiets.

Ondernemersregeling

Ben jij ondernemer? De overheid heeft voor ondernemers voor de belasting een regeling die het aantrekkelijk maakt om te investeren in milieuvriendelijke technieken. Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek. Deze kan oplopen tot 36% van het bedrag dat je geïnvesteerd hebt. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek.
Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Wanneer? Dat bepaal je zelf. Dat levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Investeer je in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat? En dat ook voldoet aan de daarin gestelde eisen? Dan kom je voor MIA of Vamil in aanmerking. Meer informatie lees je op de site van de rijksoverheid:

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/miavamil/ondernemers

Fietsplan

Wij van Rayci zijn aangesloten bij nationalefietsprojecten en bij Fiscfree. Zo kun je eenvoudig via je werkgever een scooter aanschaffen. Ook met nationale fietsbonnen kun je bij ons terecht voor accessoires.

Financiering

Je koopt niet elke dag een elektrische scooter. We snappen dat het een heel bedrag ineens is. En dat je niet op schulden of extra kosten zit te wachten. We bieden daarom pay in3. Een unieke betalingsmethode. Kies je voor in3, dan verdelen we het totaalbedrag over 3 termijnen. Deze betaal je ons dan verspreid, binnen 60 dagen. Zonder rente of lening. En zonder BKR-registratie. Klik op onderstaand in3 logo voor meer info

In3 – in 3 keer betalen met 0% rente
Betaal je je aankoop liever niet in één keer? Maak dan gebruik van in3: de enige gespreid betaalmethode met 0% rente. In 3 keer betaal je het aankoopbedrag zonder extra kosten. Zo koop je binnen je budget je favoriete product. Het minimale bestelbedrag is € 100,- en het maximale bestelbedrag is € 3.000,-. 
Voorafgaand aan de betaling doet in3 een supersnelle gegevenscontrole. Mocht onverhoopt je verzoek tot betaling niet geautoriseerd worden, dan kan je contact opnemen met in3 of kiezen voor een andere betaalmethode. Wil je meer informatie over in3? Bezoek dan: www.payin3.nl.

Retourbeleid

Scooteraccessoires zoals tasjes en sloten kunnen binnen 14 dagen na aanschaf worden geretourneerd mits ze ongebruikt, onbeschadigd, in originele verpakking en los besteld zijn. De retourkosten zijn in dit geval voor eigen rekening. Scooter onderdelen (elektronica) en hygiëneproducten (zoals helmen, regenkleding etc) kunnen niet worden geretourneerd.

Verzendkosten

Wij verzenden met Postnl en rekenen voor Nederland € 6,95 per pakket met een maximum van 23 kg. Wanneer je pakket boven de 23kg uit komt betaal je dus nog een keer € 6,95. Voor steps en fietsjes reken wij €15,-. Voor België rekenen wij voor standaard pakketten € 19,50

Scooter verkoop

Scooter verhuur