Lees hier alles over elektrische scooters

Blog

Actieradius. Hoe ver kan jij?

Blog / Rayci.nl / Februari 2022

Actieradius. Hoe ver kan jij?
Een onderwerp die bij elektrische scooter rijden nogal voor wat uitgesproken gesprekstof kan zorgen. Want waar de één vindt dat je met een elektrische scooter (vaak) niet zoveel kan rijden als zijn benzine zusje. Vindt de ander de actieradius vergeleken met een kleine elektrische auto (Citroen C0 85km, BMWi3 165km) echt vele malen beter. In dit artikel nemen we alle feiten eens onder een loep.

De bestuurder en bijrijder
Actieradius is meer dan een aantal kilometers dat je met 1 batterij lading kunt behalen. Het gewicht dat de scooter met zich mee moet dragen is ook van invloed. Je zult begrijpen dat een slanke dame op van 60 kg of 2 heren die samen 175 kg wegen, nogal verschil in actieradius zullen opleveren op dezelfde scooter met dezelfde batterij.


Het Weer
Een windstille dag met een temperatuur van 25℃ is voor je batterij ideaal. Het weer is nooit constant en er zullen dagen bij zitten dat het kouder is en je een flink gevecht met de wind moet leveren. Ook dit zal de actieradius per dag met enkele kilometers kunnen verkorte of verlengen.

Gemiddeld rijgedrag
Een belangrijke factor die we niet mogen vergeten zijn de afstanden die wij hier in Nederland afleggen. De gemiddelde woon-werk afstand in Nederland is 19 kilometer. Maar ook onze ritjes binnen de woonplaats voor de dagelijkse activiteiten als boodschappen doen, kinderen van school halen, naar de kapper, naar sport etc. liggen vaak allemaal in een straal van 10km. Kortom de benodigde kilometers die we voor onze dagelijkse activiteiten nodig hebben zijn gemiddeld genomen niet heel hoog. Kijk dus heel goed naar waarvoor je je scooter wilt gaat gebruiken en wat jou gemiddelde afstanden zijn.

Vergelijken
De scooters die wij verkopen hebben een actieradius van ongeveer 30 tot 180 km per acculading. De oplaadtijd van een accu opladen verschilt ook per model van tussen de 3 en 8 uur. Oplaad tijd is dus ook heel belangrijk.

Laten we als voorbeeld onze M1 nemen met standaard 60V20AH batterij. Deze heeft een gemiddelde actieradius van 60km en een oplaadtijd van 8 uur. Stel je rijdt dagelijks ongeveer 25 km per dag. Dan kun je om de dag je M1 ’s nachts aan de lader zetten. En kun je zonder problemen de volgende ochtend weer op stap.


Conclusie
Actieradius alleen zegt niet zoveel om tot een passende scooter te komen. Je moet je echt bedenken wat je ermee wilt doen en hoeveel je dus gaat rijden per dag. Elektrisch rijden heeft zoveel voordelen die zijn niet in actieradius uit te drukken. Je staat nooit meer aan de (dure) pomp of hebt uitlaatgas geuren om je heen!

Scooter Verkoop

Scooter verhuur